Dlaczego jagoda Açaí ?

To bardzo ważne, żebyś był świadomy tego, jak wygląda Twoja dieta i jaki wpływ na Twoje zdrowie, jak i samopoczucie, ma to, co jesz każdego dnia.

 

dr alexander schauss

dr Alexander Schauss

Dowiedz się więcej na temat niezwykłych właściwości owocu (jagody) Açaí. 

Posłuchaj wypowiedzi doktora Alexandra G. Schaussa, który jest cenionym i znanym na całym świecie specjalistą, zajmuje się nauką o żywieniu oraz medycyną rośliną od ponad 35 lat !

Alexander Schauss jest autorem oraz współautorem 22 książek poświęconych problematyce żywienia, autorem 23 rozdziałów w różnych antologiach naukowych i około 190 publikacji w różnego rodzaju czasopismach naukowych.

Acai - dr Aleksander Schaus

Acai, dr A. Schaus

Od 1995 roku dr Schauss prowadzi również badania na temat owoców Açaí, jest autorem znanej książki pt. „Açaí – Cudowny Owoc z Amazonii„.

Książka jest już dostępna na polskim rynku, można ją nabyć w internecie, między innymi w sklepie www.acai-sklep.eu

W poniższych filmach znajdziesz wszystkie niezbędne informacje na temat samej jagody Açaí, jej właściwości oraz przeprowadzonych badaniach i testach.

► Streszczenie książki o jagodzie Acai do ściągnięcia w formacie PDF

 

SUPEROWOC – Jagoda Acai

 

► Dowiedz się jak Ty i Twoja rodzina może korzystać z rewelacyjnych produktów z jagodą Açaí taniej lub wręcz za darmo! ►► Sprawdź jak mieć MonaVie za Darmo

 

 

Zobacz jak na nasz organizm wpływają owoce Açaí

Jagody Acai
Jagody Acai
  • Wzmacnia organizm, wzbogacając go w białko.
    Dlaczego? Białko jest podstawowym składnikiem hormonów oraz tkanek – elementów składowych organizmu. Pokarm bogaty w białka wzmacnia nasze narządy wewnętrzne, mięśnie, a także włosy, skórę i paznokcie, których zewnętrzne warstwy zawierają białko. Zawartość białka w niewielkiej Açaí jest większa niż w całym jaju – niesamowite? a jednak

 

  • Wspomaga pracę mięśni i usuwa zmęczenie.
    Mieszanka niezbędnych aminokwasów i mikroelementów, którą zawiera açai, znacznie przyspiesza regenerację energii po dużym wysiłku.

 

  • Oczyszcza organizm z toksyn i innych szkodliwych substancji.
    Jagody açai przez wieki używano w celu oczyszczenia organizmu z substancji trujących i szkodliwych. W współczesnym jedzeniu jest tyle uzdatniaczy i konserwantów, że organizm ludzki nie jest w stanie w naturalny sposób się z nimi uporać.

 

  • Zwiększa wytrzymałość i energię.
    Składniki odżywcze açai (a przede wszystkim duże ilości naturalnych lipidów) zapewniają niezbędną dawkę energii potrzebną do uprawiania sportu, lub po prostu do wykonywania codziennych obowiązków.

 

  • Łagodzi stres.
     Açai pomaga regulować poziom hormonów odpowiedzialnych za wydajność i poprawne funkcjonowanie organizmu w sytuacjach stresowych. Nadprodukcja tego hormonu prowadzi do szkodliwych stanów napięcia nerwowego, natomiast odpowiedni jego poziom pomaga przystosować się do warunków stresowych i lepiej je znosić.

 

  • Poprawia funkcjonowanie seksualne.
    Przeciwzapalne oraz oczyszczające właściwości açai potrafią przeciwdziałać niepłodności wywołanej stresem, zanieczyszczeniem środowiska, a także schorzeniami powodowanymi przez wolne rodniki (np. różnymi formami nowotworów).

 

  • Zwiększa wydajność organizmu.
    Korzystne dla organizmu substancje chemiczne w açai wspomagają efekt synergii – większych i lepszych efektów procesów zachodzących w organizmie, osiągniętych tym samym nakładem pracy. Oznacza to, że organizm pracuje wydajniej bez konieczności zwiększenia wysiłku.

 

  • Jest potężnym środkiem hamującym procesy starzenia.
    Składniki energetyczne i silne antyoksydanty w açai utrzymują stan maksymalnej wydajności komórek i potrafią dzięki temu spowolnić procesy starzenia.

 

  • Pomaga zapobiegać rozrostowi prostaty.
    Potężna dawka antyoksydantów może się stać bronią przeciwko łagodnemu rozrostowi gruczołu krokowego, potocznie zwanemu przerostem prostaty.

 

  • Pomaga zapobiegać osteoporozie.
    Açai jest bogata w wapń, dzięki czemu uzupełnia niedobory żywieniowe wapnia, prowadzące do ubytku masy kostnej i ogólnego osłabienia kości.

 

  • Łagodzi objawy cyklu menstruacyjnego.
    Sok z açai jest ulgą dla kobiet, które cierpią na silne bóle menstruacyjne. Dzięki bogatej zawartości wapnia, wyciąg z açai okrywa ściankę macicy odsłoniętą przez złuszczającą się błonę śluzową, zmniejszając ból spowodowany skurczami i opuchlizną.

 

  • Wspomaga profilaktykę chorób serca.
    Jagoda açai zawiera polifenole, podstawowy składnik diety poprawiającej stan serca. Polifenole hamują produkcję endoteliny, substancji powodującej skurcz naczyń krwionośnych, a której nadmiar może prowadzić m.in. do miażdżycy lub choroby wieńcowej. Polifenole w açai ułatwiają przepływ krwi i wspomagają pracę całego układu krwionośnego, zmniejszając ryzyko zatoru w naczyniach krwionośnych.

 

  • Obniża poziom cholesterolu.
    Açai to nie tylko bogactwo antyoksydantów, ale także i innych substancji odżywczych jak niezbędne kwasy tłuszczowe. Badania wykazują, że te właśnie kwasy tłuszczowe wspomagają redukcję niskiej gęstości cholesterolu (szkodliwego cholesterolu) i jednocześnie utrzymują właściwy poziom wysokiej gęstości cholesterolu (dobrego cholesterolu). Prowadzi to do zmniejszenia ryzyka wystąpienia różnych chorób układu krążenia, a także udaru mózgu.

 

  • Obniża ciśnienie krwi.
    Dzięki fitosterolom (sterolom pochodzenia roślinnego) obecnym w błonach komórkowych jagody açai możliwe jest skuteczniejsze łagodzenie objawów schorzeń związanych z nieprawidłowym ciśnieniem krwi.

 

  • Chroni naczynia krwionośne.
    Antocyjaniny w wyciągu z açai chronią naczynia krwionośne (żyły, arterie i naczynia włosowate) obniżając ich kruchość i dzięki temu zmniejszają ryzyko uszkodzeń różnych części układu krwionośnego.

 

  • Zapobiega uszkodzeniom siatkówki oka.
    Sok z açai, dzięki swym właściwościom wzmacniającym naczynia włosowate, pomaga zapobiegać uszkodzeniom naczyć krwionośnych siatkówki oka (in. retinopatii cukrzycowej), będącym jednym ze stadiów przebiegu cukrzycy i prowadzącym do ślepoty.

 

  • Reguluje poziom cukrów i tłuszczów w organizmie.
    Spożywanie pokarmów o niskim wskaźniku glikemicznym jest zalecane zarówno dla osób chorych na cukrzycę, jak i dla zdrowych. Açai posiada wyjątkowo niski wskaźnik glikemiczny i dlatego jest cennym składnikiem diety niskoglikemicznej (redukującej szkodliwe ilości cukru we krwi).

 

  • Wspomaga kontrolę wagi ciała.
    Niski wskaźnik glikemiczny jagody açai świadczy też o właściwościach sprzyjających utrzymywaniu właściwej wagi i wspomagających dietę: açai pomaga kontrolować apetyt i zmniejsza uczucie głodu.

 

  • Wspomaga układ odpornościowy.
    Açai wzmacnia układ immunologiczny, usprawniając naturalną odporność organizmu. Składniki açai mają właściwości wzmacniające system odpornościowy, dzięki czemu wydatnie zwiększają ochronę organizmu przed bakteriami, wirusami i substancjami szkodliwymi.

 

  • Zapobiega osłabianiu naturalnych przeciwciał organizmu.
    Najnowsze badania wykazują, że beta-sitosterol obecny w açai zapobiega szkodliwemu działaniu hamującemu reakcje odpornościowe organizmu i stymuluje działanie leukocytów.

 

  • Zapobiega szkodliwemu działaniu wolnych rodników.
    Szkodliwe działanie wolnych rodników (in. utlenianie) jest jedną z głównych przyczyn osłabienia lub zakłoceń działania systemu odpornościowego. Uszkodzenia komórkowe wskutek dziłania wolnych rodników są też przyczyną wielu poważnych chorób, takich jak choroba Alzheimera, cukrzyca, miażdżyca albo zapalenie stawów.

 

  • Przeciwdziała infekcjom bakteryjnym, wirusowym i grzybiczym.
    Infekcja bakteryjna, wirusowa lub grzybicza następuje wtedy, gdy zarazkom uda się pokonać system immunologiczny organizmu. Wyciąg z açai zawiera całe bogactwo substancji wspomagających system immunologiczny i udaremniających infekcje.

 

  • Posiada właściwości antymutagenne.
    Przeciwutleniacze zawarte w wyciągu z açai pomagają zapobiegać uszkodzeniom DNA prowadzącym do mutacji i przemian nowotworowych, dzięki czemu przeciwdziała szkodliwym substancjom takim jak karcynogeny i mutageny.

 

  • Wspomaga trawienie.
    Błonnik pokarmowy jagody açai ułatwia trawienie i poprawia stan przewodu pokarmowego, w tym odcinka jelita szczególnie narażonego na różne schorzenia i nieprawidłowości – okrężnicy.

 

  • Pomaga zwalczać objawy refluksu żołądkowo-przełykowego.
    Składniki odżywcze açai (szczególnie szeroka gama antyoksydantów) pomagają chronić oraz regenerować zwieracz dolny przełyku, uszkodzony wskutek cofania się kwaśnej treści żołądkowej z żołądka do przełyku. Ich właściwości anty kwasowe zmniejszają ryzyko powikłań, mogących powstać wskutek zalegania treści kwasowej w przełyku (owrzodzenie, krwawienie, zapalenie krtani).

 

  • Leczy chorobę wrzodową.
    Właściwości antybakteryjne açai odgrywają dużą rolę w likwidacji wrogich bakterii, grzybów i pasożytów, w tym bakterii heliobacter pylori odpowiedzialnej za wywoływanie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy oraz wpływającej na rozwój nowotworów żołądka.

 

  • Łagodzi objawy choroby Leśniowskiego-Crohna.
    Açai, ze względu na swe właściwości antyzapaleniowe, może stać się ważnym suplementem w terapii przeciwko tej chorobie. Açai pomaga chronić ścianki jelita cienkiego przed uszkodzeniami, dzięki czemu zapobiega wyniszczeniu organizmu spowodowanemu niewłaściwym wchłanianiem i rozkładem (niszczeniem) substancji odżywczych.

 

  • Wygładza cerę.
    Fitosterole, w które bogata jest jagoda açai redukują proces wyniszczenia wierzchnich ochronnych warstw skóry, dzięki czemu skóra jest mniej narażona na defekty i uszkodzenia.

 

  • Chroni przed przedwczesnymi zmarszczkami.
    Wysoka zawartość antocyjanidów i fitosteroli odgrywa dużą rolę w ochronie tkanki łącznej organizmu, w tym głównego białka tkanki łącznej – kolagenu. Ubytek kolagenu w skórze powoduje zmarszczki i przedwczesne starzenie skóry.

 

  • Ma działanie środka ściągającego.
    Środki ściągające to substancje chemiczne, które ściągają lub zwężają tkanki ludzkiego organizmu, w tym skóry. Środki ściągające służą do zatamowania krwawienia lub do odświeżenia i uelastycznienia skóry.

 

  • Potrafi wspomóc walkę z rakiem.
    Antyoksydanty obecne w açai potrafią neutralizować wolne rodniki zanim dojdzie do uszkodzeń komórkowych. Dzięki temu mogą obniżyć ryzyko wystąpienia kilkunastu typów nowotworów, w tym raka piersi, raka płuc, raka skóry oraz raka żołądka.

 

  • Łagodzi ból przy zapaleniu stawów.
    Dzięki właściwościom przeciwzapalnym jagody, sok z açai potrafi łagodzić ból spowodowany stanami zapalnymi stawów.

 

  • Łagodzi objawy astmy.
    Witamina C zawarta w açai jest potężnym antyoksydantem o właściwościach przeciwzapalnych, działających kojąco w przypadkach objawów zewnętrznych astmy.

 

  • Potrafi obniżać ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera.
    Badania naukowe sprzed kilku lat wykazały, że zwiększona dawka witamin C i E, w które bogata jest jagoda açai, zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby.

 

  • Poprawia wzrok.
    Beta-karoten i witamina C obecne w açai mają pozytywny wpływ na stan zdrowia oka ludzkiego oraz obniżają ryzyko wystąpienia schorzeń i komplikacji po zwyrodnieniu plamki żółtej.

 

  • Pomaga utrzymać zdrowe zęby i dziąsła.
    Wapń w açai pomaga zarówno utrzymać białe i zdrowe zęby, jak i chronić dziąsła przed infekcjami prowadzącymi do zapaleń oraz przed różnymi innymi chorobami.

 

  • Usprawnia funkcjonowanie mózgu.
    Nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega3 są budulcem dla ok. 60% ludzkiego mózgu. Produkty żywnościowe bogate w tłuszcze omega3, w tym jagoda açai, znacznie zmniejszają szansę na zakłócenia w pracy mózgu oraz usprawniają ogólną funkcjonalność umysłu (w tym czujność i bystre myślenie).

 

  • Pomaga na sen.
    Witaminy B i inne składniki odżywcze açai łagodzą stres i usprawniają komunikację między komórkami mózgu, wspomagając produkcję neuroprzekaźników takich jak dopamina lub serotonina, odpowiedzialna między innymi za zdrowy sen i regulację temperatury ciała.

 

  • Poprawia zdrowie i samopoczucie.
    Wyciąg z açai, bogaty w liczne niezbędne substancje i minerały, odżywia organizm i bierze udział w jego regeneracji i ochronie.

 

Wszystko o owocach Acai – dr Alexander Schauss

 

Dlaczego antyoksydanty takie jak np. witamina C (obecna w napojach funkcjonalnych MonaVie), są aż tak ważne dla Twojego ŻYCIA? – dr Leonard Coldwell

Jak jagoda Açaí wpływa na Twój organizm - Sylwia Chrzanowska Hajlig

 

MonaVie, Acai – Dr Talcott

 

 

 

MonaVie, Acai – efekty zdrowotne – wypowiedzi pacjentów, uczonych i lekarzy

 

 

Dlaczego dieta jest tak ważna i w czym pomaga nam spożywanie MonaVie

 

W zakładce Lekarze o MonaVie, znajdziesz opinie doświadczonych lekarzy, którzy pracują na co dzień z ludźmi, którzy korzystają z produktów MonaVie zawierających jagodę Acai.

Polecamy Ci także zapoznanie się z serią materiałów video „z labolatorium, w której dr Shawn Talbott wyczerpująco opowiada o jagodzie Acai i produktach powstających z jej udziałem w MonaVie.

Produkty MonaVie zostały objęte testami i badaniami klinicznymi na ogromną skalę (firma wydała na nie kilkaset milionów dolarów). Jeśli interesują Cię wyniki tych badań, zobacz na stronę na której znajdziesz dosłownie wszytko na ich temat >> Badania naukowe, testy, patenty, publikacje naukowe.

 

 

Proces produkcji soku MonaVie

 

► Dowiedz się jak Ty i Twoja rodzina może korzystać z rewelacyjnych produktów z jagodą Açaí taniej lub wręcz za darmo! ►► Sprawdź jak mieć MonaVie za Darmo

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>